Weekoverzicht 

Afgelopen vrijdag was de uitreiking van de Sjampsjeut, de carnavalsgezet van Meersje, uitgegeven door Drukkerij Econoom-Maenen. De Sjampsjeut werd zaterdag in Rothem en Meerssen aan de man/vrouw gebracht door een groot aantal vrijwilligers en heel gezellig afgesloten bij Café Ghijsen op Raor. Vrijdagavond werd ook een bezoek gebracht aan de carnavalsavond van RVU. Met de uitroeping van Prins Timo I. Zaterdagochtend mocht onsprinsenpaar met de nodige andere prinsen en prinsessen op de foto voor de Limburger. Zondag begon voor het prinsenpaar vroeg met de ziekenbezoeken. Een taak met een lach en een traan, maar mooi om te mogen doen voor Meerssenaren die wel een steuntje kunnen gebruiken. 

Ziekenactie 2023

Zondag 12 februari startte de ziekenactie, het bezoeken van Meerssenaren en overhandigen van fruitschoteltjes. Deze hele week is het prinsenpaar met delegaties op pad. Met Jos Maenen als drijvende kracht. Jos regelt, zorgt voor de administratie, onderhoudt de contacten en is hoofd van de commissie ziekenactie. En dat doet hij nu al voor het 25ste jaar. Dankjewel Jos! Dankjewel ook aan de vrijwilligers die zorgen voor het inpakken, de bezoekjes en het bezorgen. De ziekenactie kunnen we organiseren dankzij de bijdragen aan de ziekencollecte, onze inpakkers, vrijwilligers, de beschikbaarheid van Connect5 voor het inpakken van de fruitschoteltjes, de sponsoring van Jumbo Meerssen-Rothem van het fruitsap en Norbert Hermens voor het heerlijke fruit. Hartelijk dank!

Sjampsjeut

Vrijdag 10 februari was de uitreiking van de Sjampsjeut, de carnavalsgezet van Meersje, uitgegeven door Drukkerij Econoom-Maenen. Een gezellige bijeenkomst bij De Keizer waarbij de Sjampsjeut werd gepresenteerd aan Prins Wouter I, Prinses Gwen, genodigden, waaronder de redactie, de uitgevers en namens het gemeentebestuur burgemeester Clermonts en de wethouderMolling. Raymond Scheepers gaf op zijn eigen wijze commentaar op een aantal Meersjense personen, situaties en vergat zichzelf ook niet. Na de officiële uitreiking aan het prinsenpaar was het tijd om de dikke versie 2023 te lezen en na te babbelen. De Sjampsjeut werd zaterdag 11 februari in Rothem en Meerssen aan de man/vrouw gebracht door bijna 60 vrijwilligers. Hartelijk bedankt voor alle hulp! Ook daardoor verliep de verkoop prima.  ’s Middags werd door de vrijwilligers geluncht in De Stip en de middag werd met de grote groep vrijwilligers en aanhang gezellig afgesloten bij Café Ghijsen. 

Blauw Sjuut

De Blauw Sjuut meert woensdag 15 februari aan in Meerssen. De bemanning wordt ontvangen door het gemeentebestuur van Meerssen in de Stip om 14:30. Daarbij aanwezig zijn Meerssense carnavalsverenigingen en prinsenparen. Belangstellenden zijn van harte welkom, de entree is gratis, de consumpties niet. 

Sleuteloverdracht 

Zaterdag 18 februari in de Stip, de Sleuteloverdracht. Burgemeester Clermonts gaat namens het gemeentebestuur de macht overgeven aan de carnavalisten van Meersje. Alle carnavalsliefhebbers zijn op uitnodiging van het gemeentebestuur van harte welkom in de Stip om 18:00. Entree is gratis, consumpties niet.

Noe geit ’t los!

De vijfde  – en laatste week – voor de carnaval is begonnen. Prins Wouter I en Prinses Gwen gaan samen met de Aanhawwersj fulltime in actie. De hele week ziekenbezoeken door heel Meerssen. Met op donderdag en vrijdag ook bezoeken aan de basisschool. ’s Avonds de carnavalsavond van SV Meerssen. En dan een van de drukste dagen, zaterdag. Prinsuitroeping van de Koeleköpkes in Rothem, het prinsenpaar thuis ophalen en dan naar de Stip voor de sleuteloverdracht. Het gemeentebestuur gaat de macht overgeven aan de carnavalisten. Voordat de prinsenparen van de Aanhawwersj, Sjots en Sjeif en de Geulmennekes de sleutel krijgen, zullen over en weer wat humoristische tikjes uitgedeeld worden. Carnavalsliefhebbers zijn op uitnodiging van het gemeentebestuur van harte welkom in de Stip om 18:00. Entree is gratis, consumpties niet. Na afloop gaan we samen met Sjots en Sjeif naar de Markt voor het oplaten van de Sjuinsmarcheerder en wordt de sleutel gebracht naar de Prinsentempel De Keizer. Maandag 20 februari de grote dag, de carnavalsoptocht uit Rothem, naar Meerssen met als eindpunt de Markt. Ook dit jaar veel inschrijvingen van wagens en grote groepen. Samen met de kleine groepen, muzikanten en einzelgängers gaan zij er zeker een prachtige, kleurrijke optocht van maken. Hopelijk goed weer en veel toeschouwers. Dinsdag 21februari het inmiddels traditionele topevenement in Meerssen, de Top 111 op de Markt. Het prinsenpaar en de Aanhawwersj bezoeken daarna nog een aantal horecagelegenheden en dan is het helaas tijd om de sleutel terug te geven aan het gemeentebestuur. Op Aswoensdag, zoals het hoort, een bezoek aan de Basiliek en dan zit een – hopelijk – geweldige carnaval 2023 erop. Maar zo ver is het gelukkig nog niet. Noe geit ’t knalle!

Programma:

Woensdag 15-2-2023​- Bezoek Blauw Sjuut, De Stip, 14:30

Vrijdag 17-2-2023​- Kinderoptocht, Markt, 13:00

– Carnavalsavond SV Meerssen, De Keizer

Zaterdag 18-2-2023​- Prinsuitroeping CV de Koeleköpkes, De Koel Rothem

– Sleuteloverdracht, De Stip, 18:00

– Oplaten Sjuinsmarcheerder Sjots en Sjeif, Markt, 20:00

Maandag 20-2-2023​- Gwratte Optoch Meersje

Dinsdag 21-2-2023​- Top 111, Markt Meerssen